Detail práce

Rekonstrukce zachycené komunikace a dolování dat na sociální síti Facebook

Bakalářská práce Student: Bruckner Tomáš Akademický rok: 2014/2015 Vedoucí: Pluskal Jan, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Facebook Social Network Datamining and Reconstruction of Captured Communication
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá sociální síti Facebook z pohledu počítačové forenzní vědy se zaměřením na získávání citlivých a potenciálně užitečných informací o sledovaných uživatelích. Cílem této bakalářské práce je implementace nástrojů k rekonstrukci síťové komunikace a dolování dat z této sociální sítě. Jádro aplikace bylo implementováno ve frameworku pro zpracování zachycené komunikace Netfox.Framework, který je vyvíjen na Fakultě informačních technologií, Vysokého učení technického v Brně. Pro zachycení dešifrovatelné komunikace byl využit útok Man-in-the-Middle. Pro dolování dat bylo využito nástroje Selenium WebDriver, který funguje jako DOM parser. Vytvořené řešení poskytuje možnost rekonstruovat konverzace mezi uživateli, přidávání stavů, komentářů a souborů. Z pohledu dolování dat poskytuje vytvořené řešení možnost získání veřejných informací o uživatelích, zejména místa, na kterých se uživatel v poslední době pohyboval, události, kterých se účastnil či se plánuje účastnit, fotoalba a fotky, seznam jeho kamarádů a seznam společných kamarádů s jiným uživatelem. V rámci řešení byla provedena analýza dat, implementace aplikace, testování na laboratorních datech a výkonnostní analýza.

Klíčová slova

Facebook, Man-in-the-Middle, rekonstrukce dat, dolování dat, NetFox, SSL, HTTPS, Graph API, Selenium, Diffie-Hellman, RSA

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
17. června 2015
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Vami dodaný nástroj je schopný sťahovať názvy albumov daného užívateľa. Bolo by možné dodať jednoduchým rozšírením aj stiahnutie a uloženie všetkých fotografií v albume?
  2. Porovnávali ste schopnosti detekcie pripraveného modulu s inými aplikáciami slúžiacimi na analýzu sieťovej komunikácie (napr. Wireshark, MS NetworkMonitor)?
Komise
Švéda Miroslav, prof. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), předseda
Bartík Vladimír, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Beran Vítězslav, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Kunovský Jiří, doc. Ing., CSc. (UITS FIT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
BRUCKNER, Tomáš. Rekonstrukce zachycené komunikace a dolování dat na sociální síti Facebook. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2015-06-17. Vedoucí práce Pluskal Jan. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17307/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT17307,
    author = "Tom\'{a}\v{s} Bruckner",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Rekonstrukce zachycen\'{e} komunikace a dolov\'{a}n\'{i} dat na soci\'{a}ln\'{i} s\'{i}ti Facebook",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2015,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17307/"
}
Nahoru