Detail práce

Akcelerace aplikací na GPU v jazyce Python

Bakalářská práce Student: Turcel Matej Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Čudová Marta, Ing.
Název anglicky
Acceleration of Python Applications on GPU
Jazyk práce
český
Abstrakt

Konvenčne sa v oblasti high performance computing (HPC) používajú prekladané jazyky, ako napríklad C++. Skriptovacie jazyky ako Python sú však pohodlnejšie a vývoj aplikácií je v nich rýchlejší a jednoduchší. Táto práca porovnáva jazyky C++ a Python z hľadiska možnosti akcelerácie výpočtov na grafickej karte. Jej cieľom je ukázať, že skriptovacie jazyky sú taktiež použiteľné na implementáciu HPC aplikácií a poukázať na ich výhody a nevýhody oproti prekladaným jazykom. Za týmto účelom je implementovaných niekoľko programov. Tie pozostávajú z niekoľkých menších testovacích programov a jedného väčšieho programu, riešiaceho výpočtovo náročný problém. Implementácie týchto programov v jazykoch C++ a Python sú porovnané ako z hľadiska výkonu, tak z hľadiska náročnosti implementácie.

Klíčová slova

vysokovýkonné výpočty, akcelerácia výpočtu, grafická karta, akcelerácia na GPU, skriptovacie jazyky, prekladané jazyky, Python, C++, CUDA, PyCUDA, porovnanie výkonu, veľkosť kódu

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
14. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. V grafech 7.4 a 7.5 porovnáváte relativní zrychlení C++ vůči Pythonu. Který kód byl použit jako reference? Tato reference by měla být stále v hodnotě 1.0. V grafu je však 6 křivek, z nichž žádná není konstatovaní.
  2. Čím je dle vás dána vyšší režie Pythonu na Anselmu. Je to dáno výkonem procesoru a nebo spíše verzí Pythonu? Jinými slovy, zkoušel jste tutéž verzi jazyka Python na obou strojích?
Komise
Sekanina Lukáš, prof. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), předseda
Dytrych Jaroslav, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Švéda Miroslav, prof. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
TURCEL, Matej. Akcelerace aplikací na GPU v jazyce Python. Brno, 2017. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-14. Vedoucí práce Čudová Marta. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19652/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT19652,
    author = "Matej Turcel",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Akcelerace aplikac\'{i} na GPU v jazyce Python",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19652/"
}
Nahoru