Detail práce

Zařízení pro monitorování a agregaci velkého množství průmyslových dat

Bakalářská práce Student: Held Oliver Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D.
Název anglicky
A Monitoring and Aggregation Device for Large Amounts of Industry Data
Jazyk práce
český
Abstrakt

Táto bakalárska práca popisuje hardvérovú a softvérovú prípravu monitorovacieho zariadenia pre zber veľkých dát v priemysle. Zariadenie je zložené z vývojového kitu BeagleBone Black, na ktoré sú pripevnené senzory na snímanie vibrácií, teploty a pretvorenia. Cieľom práce je vytvoriť zariadenie s dôrazom na nízke náklady, jednoduchosť a možnú rozšíriteľnosť. Pri zbere dát zo senzorov sa využíva zbernica I2C a vstavaný AD prevodník. Dáta sú odosielané na vzdialený server pomocou protokolu UDP. Časť práce sa venuje vytvoreniu a použitiu vlastného tenzometrického modulu. Prínosom práce je otestovanie platformy a metódy zberu, agregácie a odosielania dát.

Klíčová slova

BeagleBone Black, I2C, Linux, Debian, Tenzometrický modul, Veľké dáta, IoT, Prediktívna údržba

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
10. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B.

Otázky u obhajoby
  1. Proč se vytížení procesoru měřilo jen v běhu "bez zátěže" s minimální síťovou komunikací? Máte data i z opačného případu, kdy dochází ke změnám a data jsou odesílána častěji?
  2. V závěru jsou vyčíslené náklady na 100 (bez návrhu, implementace a testování) s komentářem, že je potřeba dodělat výčet věcí a tvrdíte, že jste podstatně levnější než konkurence, která tyto náklady zřejmě započítává. Jak moc budete levnější při stejné nebo na úkor horší kvality výstupů?
  3. V úvodu kapitoly 3 zmiňujete, že "sú spomenutí všetci možní kandidáti" (vývojové kity) a dále popisujete pouze 2. Přitom existuje množství jednočipových počítačů. Jedná se o nevhodnou formulaci, nebo je nějaké kritérium, které nesplňují?
  4. Proti jakému komerčnímu produktu jste zařízení porovnával?
  5. Jak provádíte synchronizaci času?
Komise
Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Fučík Otto, doc. Dr. Ing. (UPSY FIT VUT), člen
Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Szőke Igor, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Veselý Vladimír, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
HELD, Oliver. Zařízení pro monitorování a agregaci velkého množství průmyslových dat. Brno, 2019. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-10. Vedoucí práce Smrž Pavel. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21538/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT21538,
    author = "Oliver Held",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Za\v{r}\'{i}zen\'{i} pro monitorov\'{a}n\'{i} a agregaci velk\'{e}ho mno\v{z}stv\'{i} pr\r{u}myslov\'{y}ch dat",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21538/"
}
Nahoru