Detail práce

Algoritmické řešení stanovení věku osoby na základě 2D fotografie za využití umělé inteligence

Bakalářská práce Student: Bednář Pavel Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Drahanský Martin, prof. Ing., Dipl.-Ing., Ph.D.
Název anglicky
Algorithmic Solution for Determining the Age of a Person Based on 2D Photography Using Artificial Intelligence
Jazyk práce
český
Abstrakt

Automatizované určení věku člověka z fotky obličeje představuje jednu z výzev v oblasti umělé inteligence a strojového učení. Určit věk, je i pro člověka mnohdy netriviální záležitost, narozdíl od jiných biologických charakteristik, jako je určení pohlaví nebo rasové příslušnosti. Přitom informace o věku jedince je pro určité situace velmi podstatná. Například při spáchání nějakého přestupku či trestného činu o výši trestu spolurozhoduje právě věk. Dále tuto informaci lze využít při analýze zákazníků komerčního subjektu a následnému přizpůsobení nabídky. Cílem této práce je tedy umět z fotografie lidského obličeje extrahovat jeho věk. Algoritmus se skládá ze dvou modulů. Pokud první modul řekne, že je osoba mladší 14 let, půjde obrázek ještě do druhého modulu. Dále je představena ještě jedna verze algoritmu s přidaným modulem zaměřeným na vybrané obličejové rysy. Ve všech modulech se nad obrázkem provedou transformace, jejichž výsledky se zprůměrují. Na závěr je algoritmus vyhodnocen na standardních datasetech pro určení věku a porovnán s aktuálně používanými metodami v této oblasti.

Klíčová slova

hluboké učení, zpracování obrazu, konvoluční neuronové sítě, určení věku, Python

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
14. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Vysvětlete, proč jste jako základ pro vaše řešení zvolil neuronovou síť ResNet18.
Komise
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Bařina David, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Burget Radek, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Češka Milan, doc. RNDr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Jaroš Jiří, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
BEDNÁŘ, Pavel. Algoritmické řešení stanovení věku osoby na základě 2D fotografie za využití umělé inteligence. Brno, 2021. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-14. Vedoucí práce Drahanský Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22612/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT22612,
    author = "Pavel Bedn\'{a}\v{r}",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Algoritmick\'{e} \v{r}e\v{s}en\'{i} stanoven\'{i} v\v{e}ku osoby na z\'{a}klad\v{e} 2D fotografie za vyu\v{z}it\'{i} um\v{e}l\'{e} inteligence",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22612/"
}
Nahoru