Detail práce

Řízení manipulátoru pro snímání sítnice oka

Diplomová práce Student: Malaník Petr Akademický rok: 2019/2020 Vedoucí: Drahanský Martin, prof. Ing., Dipl.-Ing., Ph.D.
Název anglicky
Manipulator Control for Acquisition of the Eye Retina
Jazyk práce
český
Abstrakt

K využití snímku sítnice pro biometrické, případně lékařské účely je nutné, aby byl snímek co nejkvalitnější a ideálně zabíral co největší plochu. Je tedy nezbytné dostat snímací zařízení do co nejvhodnější polohy a při tom zajistit jeho stabilitu. Za tímto účelem je využita laboratorní manipulační platforma. Pohyb platformy je zajištěn krokovými motory. Pro jejich ovládání byla vyvinuta řídicí deska osazená mikrokontrolérem, který umožňuje provádění velmi jemných pohybů. Teoretická přesnost manipulátoru je až 20 nm. Jelikož je nutné pro snímání sítnice osvětlení, obsahuje řídicí systém i nastavitelné osvětlovací prvky v infračerveném a viditelném spektru. Výsledný systém umožňuje nasnímání sítnice oka z více úhlů, tím efektivně zvyšuje plochu, na které je možné dále hledat příznaky nemocí, případně biometrické rysy.

Klíčová slova

sítnice, krokové motory, vestavěné systémy, nemydriatická fundus kamera, mikrokontrolér, STM32, řízené osvětlení scény, návrh desky plošných spojů

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Počítačové a vestavěné systémy
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
16. července 2020
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Kolik snímků by přibližně bylo potřeba vytvořit k nasnímání největší možné plochy sítnice? Jak dlouho by tento snímací proces, s ohledem na maximální rychlost zařízení, mohl řádově trvat?
  2. Co vše bylo k dispozici na začátku vašeho projektu?
  3. Z čeho vychází požadavky na příkon?
Komise
Sekanina Lukáš, prof. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), předseda
Bidlo Michal, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Češka Milan, doc. RNDr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Jaroš Jiří, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Kekely Lukáš, Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
MALANÍK, Petr. Řízení manipulátoru pro snímání sítnice oka. Brno, 2020. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2020-07-16. Vedoucí práce Drahanský Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23217/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT23217,
    author = "Petr Malan\'{i}k",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "\v{R}\'{i}zen\'{i} manipul\'{a}toru pro sn\'{i}m\'{a}n\'{i} s\'{i}tnice oka",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2020,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23217/"
}
Nahoru