Detail práce

Interaktivní průvodce pro zoologické zahrady

Bakalářská práce Student: Macháček Martin Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Hynek Jiří, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Interactive Guide for Zoological Gardens
Jazyk práce
český
Abstrakt

Velké množství zoologických zahrad spadá pod unii CSZOO. I přesto doposud neexistoval sjednocený způsob správy těchto informací a jejich prezentace návštěvníkům. Tato práce řeší tento problém vytvořením sjednocujícího informačního systému pro jakoukoliv zoologickou zahradu, spolu s jednotnou, moderní mobilní aplikací, sloužící jako kapesní průvodce a přehledný zdroj informací ze systému. Mimo funkcionality jako kalendář událostí, zvířecí druhy, expozice nebo oznámení je velmi důležitou součástí interaktivní mapa. Vytvořený informační systém je spolu s veřejnou bezstavovou API založen na frameworku Lumen. Konečná mobilní aplikace je multiplatformní a založena na technologii Cordova. Webové rozhraní informačního systému i mobilní aplikace využívají pro frontend architekturu framework Vue.js. Interaktivní mapa je realizována skrze knihovnu Leaflet v kombinaci s technologiemi Mapbox. Vytvořená řešení figurují jako základní stavební kameny pro budoucí expanze.

Klíčová slova

zoo, zoologická zahrada, informační systém, sjednocující systém, webová aplikace, mobilní aplikace, interaktivní mapa, Lumen, Cordova, Vue.js, bezstavová API, Leaflet, SASS, MongoDB

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
14. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Jakým způsobem se zájemci z řad zoologických zahrad do systému zapojí? Mohou se do systému přímo registrovat? Jakým způsobem máte v plánu je motivovat k využívání vašeho systému?
Komise
Kolář Dušan, doc. Dr. Ing. (UIFS FIT VUT), předseda
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT), člen
Lengál Ondřej, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rychlý Marek, RNDr., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Vašíček Zdeněk, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
MACHÁČEK, Martin. Interaktivní průvodce pro zoologické zahrady. Brno, 2021. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-14. Vedoucí práce Hynek Jiří. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24127/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT24127,
    author = "Martin Mach\'{a}\v{c}ek",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Interaktivn\'{i} pr\r{u}vodce pro zoologick\'{e} zahrady",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24127/"
}
Nahoru