Detail práce

Vliv postranních kanálů na soukromí

Ročníkový projekt Student: Tomášek Milan Akademický rok: 2005/2006 Vedoucí: Cvrček Daniel, doc. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Side Channels Influence on Privacy
Jazyk práce
český
Abstrakt

Má ročníková práce se zabývá vlivem postranních kanálů na soukromí ataké bezpečnost uživatelů při provádění různých typů IT transakcí.

Základem hodnocení informačních systémů je standard nazývaný Commoncriteria. Jednou z částí tohoto standardu je třída nazývanáSoukromí, kterou se budu zabývat trochu podrobněji.

V oblasti skrytých kanálů se budu z mnoha jejich možných variantzabývat těmi, které jsou z našeho úhlu pohledu (komunikace na většívzdálenosti) relevantní. U vybraných transakcí potom budu zkoumatvliv informací ze skrytých kanálů na soukromí a bezpečnostuživatelů.

Z dat získaných pomocí skrytých kanálů je také možné určit jejichinformační hodnotu a na základě ní pak rozhodnout o tom, do jakémíry daný systém zaručuje anonymitu svých uživatelů.

Na závěr se pokusím o vytvoření co nejobsáhlejší klasifikacekontextů.

Klíčová slova

Common kritéria, bezpečnost, soukromí, skrytý kanál,kryptoanalýza, anonymita, informační hodnota transakce, kontexttransakce, informační systém, analýza bezpečnosti.

Ústav
Studijní program
Soubory
Stav
obhájeno
Obhajoba
10. května 2006
Citace
TOMÁŠEK, Milan. Vliv postranních kanálů na soukromí. Brno, 2006. Ročníkový projekt. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2006-05-10. Vedoucí práce Cvrček Daniel. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/4961/
Nahoru