Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 30. ledna 2024

Hlasové deepfakes nedokáží rozeznat lidé ani bezpečnostní systémy, útoků přibývá

[img]

Šíření poplašných zpráv a nebo vyzrazení tajných firemních či bankovních údajů. Umělá inteligence se vyvíjí rychle a deepfake nahrávky hlasu si tak může doma a ve vysoké kvalitě vytvořit téměř každý. Rozeznat umělou řeč od té skutečné přitom spolehlivě nedokáží lidé ani biometrické systémy. Jejich spolehlivější testování a přesnější detekci deepfakes nyní chtějí navrhnout výzkumníci z FIT VUT společně s komerčními vývojáři systémů. Reagují tak na výzvu Ministerstva vnitra.

Problematikou deepfakes se začal Anton Firc z FIT VUT poprvé zabývat v diplomové práci, v níž zkoumal odolnost hlasové biometrie vůči deepfake hlasu. Na stejnou problematiku pak navázal výzkum Daniela Prudkého, který 31 respondentům zasílal hlasové zprávy a zjišťoval jejich schopnost rozpoznat deepfakes v běžné konverzaci. "Lidé se dozvěděli krycí příběh o tom, že se testuje uživatelská přívětivost hlasových zpráv. Do testovacích konverzací zařadil i jednu deepfake nahrávku a sledoval reakce respondentů. Výsledky ukázaly, že žádný z nich nezaznamenal podvodnou deepfake zprávu," vysvětluje Firc.

Pokud však v rámci téhož experimentu byla respondentům sdělena informace, že jedna z hlasových zpráv je podvrh, dokázali ji identifikovat s téměř 80% přesností. "Výzkum ale ukázal, že přestože je deepfake nahrávka mezi reálnými snadno identifikovatelná, nikdo ji v běžné konverzaci neodhalí," dodává Firc. Částečně je to podle něj i proto, že to dotazování v daném kontextu vůbec nečekali, a právě toho v realitě tvůrci deepfake nahrávek mohou zneužít.


Celý článek je k dispozici zde.

Sdílet článek

Nahoru