Zpráva z FIT

Dne: 14. října 2020

Chytrý skleník studentů FIT šetří vodu a prodlužuje úrodu až do Vánoc

[img]

Nejen motyčka a nůžky - zahradničit se dá i prostřednictvím mobilu, počítače či tabletu. Chytrý skleník, který vymysleli studenti FIT David Bažout a Daniel Kolínek, se dá ovládat na dálku, prodlouží sběr úrody až do Vánoc a šetří přitom vodu. I díky tomu se dostal jejich projekt Sensorie mezi nejlepší projekty Ceny SDGs 2020, unikátního ocenění za naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN. 

Ovládat otevírání okna skleníku, řídit zavlažování dešťovou vodou nebo rozpoznat na listech některou z více než třiceti nemocí, umí v současnosti projekt chytrého skleníku spolužáků z FIT Davida Bažouta a Daniela Kolínka. S rozjezdem jejich firmy Sensorie jim pomáhá také "inkubátor" fakulty Star(t)up@FIT

"Nápad vznikl vloni v létě - vlastně úplně spontánně na lavičce v parku. Pustili jsme se hned do něj a dva týdny skoro nespali," směje se David Bažout. Brzy nato vznikla webová stránka a dotazník, který studenti rozeslali do několika zahrádkářských skupin. "Bylo pěkné sledovat podporu ostatních a povzbudilo nás to k tomu, abychom chytrý skleník opravdu postavili," vzpomíná Daniel Kolínek. 

Místem prvních experimentů se stal starý skleník Davidových rodičů. "Většina dílů byla velmi stará a válela se na půdě. K vyhřívání jsme použili odstavený přímotop a třeba ventilátor byl starší než my dva dohromady. Nebylo to sice dokonalé, ale během několika týdnů byl první chytrý skleník na světě," popisuje David Bažout. 

Dnes už mají na elektroniku vlastního dodavatele a jejich projekt v praxi si můžete prohlédnout v Otevřené zahradě. "Letos jsme naše řešení nabídli jen několika lidem za pořizovací náklady. Šlo v podstatě o zkušební provoz, kdy jsme potřebovali získat zpětnou vazbu a produkt dotáhnout do finální podoby, abychom mohli získat certifikaci. To by se mělo podařit v nejbližší době, na příští rok pak přijímáme předobjednávky," vysvětluje David Bažout. 

[img]

A jak to všechno funguje? Základem je řídicí jednotka, do které jsou zapojeny všechny ostatní komponenty - senzory teploty a vlhkosti vzduchu či půdy a další pomocná zařízení, třeba kamera s nočním viděním nebo elektrické otevírání okna. Řídicí jednotku je možné připojit k Wi-Fi síti a ovládat ji přes mobil, počítač nebo tablet odkudkoliv na světě.

"Pomocí jednoduchého nastavení můžete určit, jaké podmínky chcete ve skleníku udržovat. Pokud uživatel nemá s pěstováním žádné zkušenosti nebo si není jistý, v uživatelském rozhraní je mu k dispozici nápověda, která poradí s typickými rostlinami, jako jsou rajčata, okurky nebo papriky. Vybírat lze mezi režimy ekonomického nebo turbo pěstování, ale je zde i možnost ručního ovládání, pokud si chce člověk upravit podmínky podle sebe," popisuje Daniel Kolínek. 

Pěstitel si tak vybere nebo zvolí rozsahy teplot či vlhkostí a řídicí jednotka podmínky vytvoří ovládáním otevírání okna, ventilátoru, elektrického vyhřívání nebo zavlažovacího systému. Systém navíc umí na základě fotografie rostliny rozeznat více než tři desítky nemocí, které mohou rostliny napadnout. 

"Zaměřili jsme se na nejčastěji pěstovanou zeleninu v českých sklenících. Po pečlivém nastudování nemocí a jejich příznaků jsme se pustili do stahování obrovského množství fotografií z internetu. Veškeré fotografie bylo nutné pečlivě ořezat, roztřídit a poté zpracovat neuronovou sítí. Tu teď chceme zlepšovat a rozšiřovat počet detekovatelných nemocí na základě fotografií, které nám budou uživatelé posílat," plánuje Daniel Kolínek. Dozrávající úrodu mohou lidé sledovat také na kameře, která zároveň ohlídá skleník před zloději či jinými škůdci. 

[img]

Projekt zakladatelů Sensorie cílí zejména na nadšené zahrádkáře, kteří si tak mohou protáhnout úrodu až do zimy, ale i na ty, kteří se pěstování nemohou věnovat dennodenně. "Jedním z našich klientů je například chalupář, který žije v Praze a nemůže se svému skleníku věnovat pravidelně. Takto má přehled, co se v něm děje, a o úrodu je postaráno, i když začnou mrazíky," popisuje David Bažout. 

Jak dodává, na základě vlastních experimentů zjistili, že díky řízeným podmínkám v chytrém skleníku se vegetační doba prodloužila o tři měsíce a zvýšila se také odolnost rostlin proti různým nemocem. Chytrý skleník navíc šetří vodu - díky senzorům vlhkosti půdy zavlažuje pouze v případě nutnosti a vystačí si s dešťovou vodou. 

"Věříme, že budoucnost se nachází v zelených technologiích a investicích do dlouhodobě udržitelných řešení," říká David Bažout. Byznys jim pomáhají rozvíjet také poradci v programu Star(t)up@FIT. "Největší přínos pro mě byl hlavně na začátku - vůbec v uvědomění, že můžu pracovat na něčem vlastním, ale také v základních informacích, co je třeba pro start vlastního podnikání. Nad ním jsem nikdy neuvažoval. Teď nám poradci programu pomáhají už v konkrétních věcech - třeba v tom, jak vyjednávat s obchodními partnery, zprostředkovali nám také konzultace s odborníkem na neuronové sítě z FIT," popisuje David Bažout. 

Nyní se zakladatelé nové společnosti Sensorie soustředí na prodej. Ten by měl začít za několik měsíců. Do budoucna plánují zlepšit neuronovou síť pro odhalování nemocí rostlin a automatizaci a nabídnout řešení třeba i velkopěstitelům. 

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-02T17:05:15

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru