Zpráva z FIT

Dne: 13. prosince 2021

Druhá nejlepší česko-slovenská IT diplomka je z FIT

[img]

Dvanáctý ročník soutěže nejlepších diplomových prací z oblasti IT, do které se zapojilo téměř 1300 studentů z 13 českých i slovenských vysokých škol, zná své vítěze. Ve středu 8. 12. je vybrala odborná porota složená z 19 akademiků i profesionálů z IT businessu. Na druhém místě se umístil Patrik Goldschmidt z FIT, který získal zároveň také Cenu veřejnosti.

Ve své diplomce se věnoval rychlejšímu odhalování častých a velmi nebezpečných kybernetických útoků typu DoS a DDoS. Práce porotce zaujala tím, jak komplexně využívá celou řadu teoretických principů, které jsou však již v současnosti aplikovány v praxi.

"Výsledkem mého výzkumu je metoda, která je schopná detekovat DoS a DDoS útoky v reálném čase. Po detekci umíme útok zmírnit nebo úplně odrazit. Na to používáme metody jako strojové učení a dolování v datech, pomocí kterých označujeme provoz jako škodlivý anebo normální. Zatím se nám to daří s úspěšností 99 %, útok umíme detekovat do 4 vteřin od jeho vzniku," vysvětluje Patrik Goldschmidt.

Metodu, kterou vyvinul, je možné využít samostatně nebo jako součást většího systému na detekci kybernetických útoků. S jejím nasazením se počítá na perimetrech větších počítačových sítí jako např. na internetových providerech nebo na ochranu komerční či státní informační infrastruktury. Výzkum Patrika Goldschmidta probíhal ve spolupráci se sdružením CESNET, které výsledky využije v rámci řešení, jenž vyvíjí, s názvem DDoS Protector.

Hlavní cenu v soutěži IT Spy, která je oficiální soutěží českých a slovenských univerzit o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií, získala Jindřiška Deckerová, absolventka Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Na třetí příčce se pak umístil projekt Matúše Goliaše z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Kompletní výsledky najdete na webu https://www.itspy.cz/cz.       

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2022-01-25T15:52:29

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru