Detail práce

Question Answering over Structured Data

Diplomová práce Student: Birger Mark Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D.
Název česky
Odpovídání na otázky nad strukturovanými daty
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

Tato práce se zabývá problematikou odpovídání na otázky nad strukturovanými daty. Ve většině případů jsou strukturovaná data reprezentována pomocí propojených grafů, avšak ukrytí koncové struktury dát je podstatné pro využití podobných systémů jako součástí rozhraní s přirozeným jazykem. Odpovídající systém byl navržen a vyvíjen v rámci této práce. V porovnání s tradičními odpovídajícími systémy, které jsou založené na lingvistické analýze nebo statistických metodách, náš systém zkoumá poskytnutý graf a ve výsledků generuje sémantické vazby na základě vstupních párů otázka-odpověd'. Vyvíjený systém je nezávislý na struktuře dát, ale pro účely vyhodnocení jsme využili soubor dát z Wikidata a DBpedia. Kvalita výsledného systému a zkoumaného přístupu byla vyhodnocena s využitím připraveného datasetu a standartních metrik.

Klíčová slova

odpovídání nad strukturovanými daty, odpovídající systém, strukturovaná data, propojena data, zpracování přirozeného jazyků, přirozeně rozhraní

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Inteligentní systémy
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
19. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře - B.

Otázky u obhajoby
  1. V práci příliš nezmiňujete jak dopadl Váš systém ve srovnání s podobnými systémy, třeba na soutěži QALD. Můžete prosím toto srovnání komisi prezentovat?
  2. Váš systém odpovídá na otázky v angličtině. Co by bylo potřeba udělat, aby systém mohl odpovídat na otázky v jiném jazyce? Jaké jazyky by bylo nejjednodušší integrovat?
Komise
Zbořil František V., doc. Ing., CSc. (UITS FIT VUT), předseda
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Češka Milan, doc. RNDr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Orság Filip, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rozman Jaroslav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Šimko Marián, doc. Ing., Ph.D. (FIIT STU), člen
Citace
BIRGER, Mark. Question Answering over Structured Data. Brno, 2017. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-19. Vedoucí práce Smrž Pavel. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17315/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT17315,
    author = "Mark Birger",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Question Answering over Structured Data",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17315/"
}
Nahoru