Detail práce

Návrh specializovaných instrukcí

Bakalářská práce Student: Koscielniak Jan Akademický rok: 2017/2018 Vedoucí: Hruška Tomáš, prof. Ing., CSc.
Název anglicky
Specialized Instruction Design
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se věnuje návrhu a implementaci specializovaných instrukcí pro architekturu instrukční sady RISC-V. Tato instrukční rozšíření slouží k akceleraci sady vybraných kryptografických algoritmů. Nové instrukce jsou implementovány v prostředí Codasip Studia na modelu 32bitového procesoru s instrukční sadou RV32IM. Byly zvoleny implementace kryptografických algoritmů s otevřeným zdrojovým kódem, který byl upraven, aby používal nové instrukce. Jednotlivé instrukce byly aplikovány na příslušné algoritmy, otestovány a profilovány. Výsledkem práce je rozšíření instrukční sady, které umožňuje až sedminásobné zrychlení v závislosti na vybraném algoritmu.

Klíčová slova

Codasip, RISC-V, RSA, AES, Blowfish, Twofish, 3DES, CodAL, Rozšíření instrukční sady

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
12. června 2018
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. V kapitole 5 stručně popisujete verifikační systém, který by se měl použít při návrhu nových instrukcí, ale nikde už nevidím detaily, jaký verifikační systém byl zvolen a použit v této práci. Uveďte v prezentaci víc detailů. 
  2. Bylo by zajímavé v práci vidět alespoň jeden příklad komplexního postupu měření výkonu nových instrukcí, ne jenom samotné výsledky. V práci je zmíněná profilace kódu před a po přidání nových instrukcí, ale v práci není žádná ukázka. Uveďte v prezentaci postup měření výkonu nových instrukcí.
Komise
Fučík Otto, doc. Dr. Ing. (UPSY FIT VUT), předseda
Burget Radek, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Drábek Vladimír, doc. Ing., CSc. (UPSY FIT VUT), člen
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Španěl Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
KOSCIELNIAK, Jan. Návrh specializovaných instrukcí. Brno, 2018. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2018-06-12. Vedoucí práce Hruška Tomáš. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/20405/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT20405,
    author = "Jan Koscielniak",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "N\'{a}vrh specializovan\'{y}ch instrukc\'{i}",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2018,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/20405/"
}
Nahoru