Detail práce

Správa testů s podporou scénářů BDD

Diplomová práce Student: Bložoňová Barbora Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Smrčka Aleš, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Test Case Management with Support of BDD
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá prostředky pro správu požadavků a testovacích scénářů pro automatizované testování. Jejím cílem je na základě analýzy dostupných prostředků specifikovat a navrhnout webovou službu založenou na procesu Behaviour driven development, která pokryje jak správu požadavků testovaného softwaru, tak jeho automatizované testování. Výsledná aplikace TestBuDDy umožňuje správu testovací knihovny, kdy promítá provedené změny do vzdáleného repozitáře testovaného softwaru. Provedené změny spustí testy testovací knihovny na testovaný software (spravováno BDD frameworkem) a aplikace je schopna si interpretovat výsledky testů, uložit reporty a generovat a shlukovat nalezené chyby. Aplikace též umožňuje správu požadavků vůči testovací knihovně a správu uživatelů. Aplikace je integrována s CI/CD nástrojem Gitlab CI, BDD frameworkem JBehave a nástrojem pro správu chyb JIRA. Aplikace je navržena tak, aby usnadnila práci testerům, a s ohledem na budoucí expanzi v rámci open source komunity.

Klíčová slova

testování, správa testů, Behaviour driven development, automatizace, Continuous Integration, webová služba, informační systém, Gherkin syntax, správa požadavků

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Management a informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
14. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B".

Otázky u obhajoby

Popište, jak by bylo náročné zařídit, aby bylo možné při testovaní použít vaši aplikaci reflexivně, tedy samu na sebe. Dávalo by to smysl?

Komise
Kreslíková Jitka, doc. RNDr., CSc. (UIFS FIT VUT), předseda
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT), člen
Šlapal Josef, prof. RNDr., CSc. (UM OADM FSI VUT), člen
Vojnar Tomáš, prof. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Zbořil František, doc. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
BLOŽOŇOVÁ, Barbora. Správa testů s podporou scénářů BDD. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-14. Vedoucí práce Smrčka Aleš. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21325/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT21325,
    author = "Barbora Blo\v{z}o\v{n}ov\'{a}",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Spr\'{a}va test\r{u} s podporou sc\'{e}n\'{a}\v{r}\r{u} BDD",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21325/"
}
Nahoru