Detail práce

Webová aplikace pro sestavování menu restaurace

Bakalářská práce Student: Ryšavý Tomáš Akademický rok: 2019/2020 Vedoucí: Herout Adam, prof. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Web App for Composing Restaurant Menu
Jazyk práce
český
Abstrakt

Cílem práce je značně zjednodušit proces tvorby denních menu vytvářených v restauračních zařízeních. Zvolený problém jsem vyřešil vytvořením webové aplikace SimpleMenu.cz. Aplikace umožňuje pohodlný import seznamu jídel, ze kterého poté pomocí přetažení jídel (drag and drop) lze jednoduše sestavit denní menu. To je poté možné exportovat do předem připravených šablon nebo formátu XML. Šablony jsou jednoduše formátovatelné ve Wordu. Při generování se využívá speciálních značek v dokumentech. Výsledku bylo dosaženo pomocí PHP frameworku Symfony. Funkcionalita rozhraní je zejména realizována v JavaScriptu. Vzhled byl navržen s využitím Bootswatch, nadstavby CSS frameworku Bootrap. Ke generování dokumentů se využívá PHP knihovny PHPword. Velmi důležitým faktorem při vývoji byla úzká spolupráce s uživateli, která pomohla iterativnímu vývoji vzhledu a funkčnosti aplikace. V této práci jsem vytvořil webovou aplikaci, která aktuálně šetří čas a nervy v brněnské restauraci Padagali. Přínosem je tedy nástroj, který je univerzálním řešením sestavení a exportu denních menu v restauracích.

Klíčová slova

SimpleMenu, webová aplikace, denní menu restaurace, generování menu, uživatelské rozhraní, webdesign, uživatelské testování, PHP framework Symfony, Bootstrap, Bootswatch, JavaScript, jQuery, Dragula, MySQL, HTML/Twig

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
10. července 2020
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na doplňující otázku přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B).

Otázky u obhajoby
  1. Jak je výstup práce připraven pro "připojení" k systémům nabídek více restaurací, případně rozvážkových služeb, které nebyly v době tvorby práce známy?
  2. Jak je výstup připraven pro práci na různých (výpočetních) platformách?
  3. Je aplikace připravena na migraci na jiný hosting? Je aplikace kompatibilní s jinou cloudovou platformou?
Komise
Herout Adam, prof. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Bartík Vladimír, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Drahanský Martin, prof. Ing., Dipl.-Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
RYŠAVÝ, Tomáš. Webová aplikace pro sestavování menu restaurace. Brno, 2020. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2020-07-10. Vedoucí práce Herout Adam. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23154/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT23154,
    author = "Tom\'{a}\v{s} Ry\v{s}av\'{y}",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Webov\'{a} aplikace pro sestavov\'{a}n\'{i} menu restaurace",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2020,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23154/"
}
Nahoru