Detail práce

Počítání unikátních aut ve snímcích

Diplomová práce Student: Uhrín Peter Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Juránek Roman, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Unique Car Counting
Jazyk práce
český
Abstrakt

Současné systémy pro počítání aut na parkovištích většinou využívají nějakých specializovaných zařízení, jako jsou například závory při vjezdu na parkoviště. Takový přístup není vhodný pro neplacená, či rezidenční parkoviště. I na těchto parkovištích může být však užitečné udržovat si přehled o jejich obsazenosti a jiných datech. Systém navržený v této práci využívá model YOLOv4 pro vizuální detekci aut na snímcích z kamer. Následně pro každé auto vypočítá embedding vektor, který použije při porovnávání, jestli se na daném parkovacím místě v průběhu času auto změnilo. Výsledné informace ukládá do databáze. Z těchto dat následně systém agreguje různé statistické údaje jako jsou například celkový počet detekovaných aut, průměrná obsazenost parkoviště a průměrná doba parkování jednoho auta. Tyto údaje je možné získat pomocí REST API nebo si je zobrazit ve webové aplikaci.

Klíčová slova

detekce, parkoviště, identifikace aut, počítání aut, YOLOv4, embedding, TripletLoss, siamské sítě, statistika, webová aplikace, REST API

Ústav
Studijní program
Informační technologie a umělá inteligence, specializace Strojové učení
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
23. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. V práci vyhodnocujete úspěšnost detektoru jako mean average precision dosaženou na testovací části datasetu CarPK, což je v pořádku. Pro úplnost by mě však zajímalo porovnání úspěšnosti počítání aut na standardních datasetech jako je PUCPR+, či CarPK. Jak si stojí vámi natrénovaný detektor oproti standardním metodám? (Pouze detekce a NMS. Bez filtrování pomocí RoI).
  2. Můžete uvést motivaci pro vámi navrhnutý systém?
Komise
Černocký Jan, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), předseda
Bařina David, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Burget Lukáš, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Češka Milan, doc. RNDr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rozman Jaroslav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
UHRÍN, Peter. Počítání unikátních aut ve snímcích. Brno, 2021. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-23. Vedoucí práce Juránek Roman. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23289/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT23289,
    author = "Peter Uhr\'{i}n",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Po\v{c}\'{i}t\'{a}n\'{i} unik\'{a}tn\'{i}ch aut ve sn\'{i}mc\'{i}ch",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23289/"
}
Nahoru