Detail práce

Skutečně chytrá chytrá zásuvka

Diplomová práce Student: Valušek Ondřej Akademický rok: 2021/2022 Vedoucí: Materna Zdeněk, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Trully Smart Smart Socket
Jazyk práce
český
Abstrakt

Na trhu je dnes k dispozici mnoho takzvaně chytrých zásuvek. Jejich využití je však značně omezené. Typicky umí měřit spotřebu a lze je spínat na dálku pomocí mobilní aplikace nebo časovače. Tato práce řeší, jak využít spínací modul s měřením spotřeby k tomu, aby se ze zásuvky stala skutečně chytrá zásuvka, která umí rozpoznat co je do ní aktuálně připojeno pouze na základě krátkého časového okna, a to až pro tři spotřebiče najednou. Spotřeba je měřena chytrým relé Shelly 1PM společně pro tři zástrčky. Extrakcí příznaků z časové řady, detekcí neznámých spotřebičů pomocí SVM a poté klasifikaci neuronovou sítí se podařilo dosáhnout přesnosti přes 99 % na datasetu obsahující různé kombinace zapojení chytré televize, stolní lampičky a notebooku. Informace o aktuálně připojených spotřebičích jsou přehledně zobrazeny ve webovém rozhraní a také jsou průběžně zapisovány do databáze pro zpětné zobrazení statistik. Informaci o připojení a odpojení spotřebičů je také dále možné poslat do systému pro správu chytré domácnosti.

Klíčová slova

měření spotřeby, chytrá domácnost, chytrá zásuvka, časová řada, klasifikace časových řad, klasifikace signálu, klasifikace spotřebičů, extrakce příznaků, neuronová síť, SVM, NodeRED, Flask

Ústav
Studijní program
Informační technologie a umělá inteligence, specializace Počítačové vidění
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
20. června 2022
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B.

Otázky u obhajoby

1) V práci zmiňujete webové rozhraní k zásuvce a zasílání notifikací na mobilní telefon. Lze ale samotné webové rozhraní spustit na mobilním telefonu? je to vhodné?
2) Bylo by chytrou zásuvku možno použít i k predikci spotřeby energie v krátkodobém intervalu (například s cílem ovládat nabíjení automobilu, a nepřekročit přitom nějak limitovaný celkový příkon domácnosti)?

Komise
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Juránek Roman, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Křivka Zbyněk, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Milet Tomáš, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
VALUŠEK, Ondřej. Skutečně chytrá chytrá zásuvka. Brno, 2022. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2022-06-20. Vedoucí práce Materna Zdeněk. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24278/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT24278,
    author = "Ond\v{r}ej Valu\v{s}ek",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Skute\v{c}n\v{e} chytr\'{a} chytr\'{a} z\'{a}suvka",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2022,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24278/"
}
Nahoru