Detail práce

Asynchronous MQTT Client Library for Embedded Devices Running on Drogue-IoT Firmware

Bakalářská práce Student: Babec Ondřej Akademický rok: 2021/2022 Vedoucí: Pluskal Jan, Ing., Ph.D.
Název česky
Asynchronní klientská knihovna pro vestavná zařízení provozující Drogue-IoT firmware
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

IoT je odvětví informatiky, které v posledních letech masivně expanduje. V dnešním světě je IoT všude kolem nás. Jsou to chytré žárovky a doplňky do domácnosti, ale také tisíce zařízení v průmyslových objektech. Nedílnou součástí IoT jsou protokoly pro zasílání zpráv, které umožňují komunikaci komunikaci s těmito zařízeními. Dnes již existuje mnoho projektů, které umoňují integraci IoT zařízení a následné cloudové zpracování jejich zpráv. Jedním z těchto projektů je Drogue-IoT. Tento open-source projekt umožňuje vytvářet firemní cloudové řešení, ale také firmware pro vestavné zařízení. Jednou z limitací tohoto projektu je nepřítomnost klientské aplikace podporující zasílání zpráv pomocí protokolu MQTT. Právě tato klientská aplikace je tématem této práce. Práce zahrnuje návrh a implementaci klienta protokolu MQTT pro vestavěná zařízení v jazyce Rust, který doposud neexistuje. Řešení je demonstrováno pomocí sestrojeného zařízení. Výsledná práce vyhodnocuje implementaci klienta a obsahuje návrhy na budoucí vylepšení práce.

Klíčová slova

MQTT, Embedded, Rust, Async, IoT

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
15. června 2022
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. V rámci následné rozpravy student odpověděl na dotazy oponenta a komise. Komise shledává výsledek práce jako původní a hodnotný s potenciálem praktického využití. Velmi kladně hodnotí též účast studenta na konferenci Excel, kde byla jeho práce oceněna průmyslovým partnerem. Technická zpráva je na slušné úrovni, psána anglicky. S přihlédnutím k těmto faktům hodnotí komise práci stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. V práci spomínate nutnosť automatického testovania knižnice pomocou klasických "ne-embedded" zariadení z dôvodu nemožnosti alebo nedostupnosti automatizovatelných embedded zariadení. Nebolo by možné použiť emuláciu prípadne virtualizáciu takýchto zariadení?
  2. Neexistují virtuální senzory, které by umožnily otestovat příslušnou funkcionalitu bez nutnosti přístupu k fyzickému zařízení?
Komise
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), předseda
Hliněná Dana, doc. RNDr., Ph.D. (UMAT FEKT VUT), člen
Hradiš Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Polčák Libor, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Šátek Václav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
BABEC, Ondřej. Asynchronous MQTT Client Library for Embedded Devices Running on Drogue-IoT Firmware. Brno, 2022. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2022-06-15. Vedoucí práce Pluskal Jan. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24465/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT24465,
    author = "Ond\v{r}ej Babec",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Asynchronous MQTT Client Library for Embedded Devices Running on Drogue-IoT Firmware",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2022,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24465/"
}
Nahoru