Detail práce

Agile Model Editor

Bakalářská práce Student: Zavadil Michal Akademický rok: 2021/2022 Vedoucí: Rogalewicz Adam, doc. Mgr., Ph.D.
Název česky
Agilní editor modelů
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

Cílem této práce je zjednodušit tvorbu a modifikaci komplexních modelů systémů a také vytvořit spolehlivý a výkonný nástroj, který je schopen splnit tento účel. Vnitřní datový model editoru je navržen s důrazem na efektivitu a vyhnutím se redundanci. Výsledný editor, který je vytvořen pro podporu modelování v OPM (Object-Process Methodology), je implementován s pomocí webových technologií, především s knihovnou pro tvorbu diagramů na webu, Cytoscape.js. Editor je schopný automaticky propagovat vazby do dalších diagramů a také odvozovat nové vazby od existujících, což šetří čas a ulehčuje proces modelování.

Klíčová slova

model, modelování, modelovací jazyk, OPM, UML, SysML, editor modelů, diagram, modelování systémů, architektura systému, master model, vývoj řízený modely, návrh systémů založený na modelech, Cytoscape.js, webové technologie

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
13. června 2022
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B.

Otázky u obhajoby
  1. V textu práce je zmíněno, že zdrojový kód použité knihovny Cytoscape.js musel být mírně upraven a rozšířen, aby bylo možné naimplementovat některé prvky výsledného nástroje (např. elipsy a nové druhy šipek u grafových hran). Dále jste správně identifikoval problémy při údržbě lokální verze knihovny. Vzhledem k tomu, že Cytoscape.js je open-source, zvažoval jste zavedení těchto změn do upstream repozitáře Cytoscape (např. pomocí pull request)?
  2. Jak byste charakterizoval "agilní" editor? Je tam nějaká souvislost s agilními metodikami tvorby software?
Komise
Janoušek Vladimír, doc. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), předseda
Burget Lukáš, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Honzík Jan M., prof. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
Mrázek Vojtěch, Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Rozman Jaroslav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
ZAVADIL, Michal. Agile Model Editor. Brno, 2022. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2022-06-13. Vedoucí práce Rogalewicz Adam. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24956/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT24956,
    author = "Michal Zavadil",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Agile Model Editor",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2022,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24956/"
}
Nahoru