Detail práce

Zpracování a ukládání IoT dat do relační databáze s využitím cloudových služeb

Bakalářská práce Student: Hlava Jakub Akademický rok: 2021/2022 Vedoucí: Hynek Jiří, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Processing and Storing IoT Data in Relational Databases with Application of Cloud Services
Jazyk práce
český
Abstrakt

Chytrá města a systémy pro jejich správu neustále generují velké množství dat, která je nutné zpracovávat a ukládat. Cílem této bakalářské práce je vytvořit nástroj, který vývojářům systému pro správu chytrých měst umožní simulovat vliv tohoto množství dat na jejich systém a především na databázový server. Díky tomu budou moci přizpůsobit používanou cloudovou infrastrukturu předpokládané zátěži ještě před ostrým nasazením. Nástroj je vyvinut v jazyce Python jako soubor komponent, které umožňují škálovatelné zátěžové testování z mnoha míst současně. Během testování nástroj sbírá data o jeho průběhu a o provozu databáze PostgreSQL, díky kterým lze pozorovat vliv zatížení na testovaný systém. Průběh testování uživatel řídí a monitoruje pomocí integrovaného webového rozhraní, které navíc vizualizuje průběžně nasbíraná data v podobě grafů. Nástroj vznikl ve spolupráci s firmou Logimic, s.r.o., na míru jejich systému pro správu chytrých měst.

Klíčová slova

databáze, chytrá města, zátěžový test, internet věcí, IoT, AWS, cloud, PostgreSQL, Python

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
16. června 2022
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných (např. počet strojů použitých pro provoz systému či intenzita provozu). Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A - výborně.

Otázky u obhajoby
  1. V závěru jste zmínil, že současné nastavení databáze nebude pro budoucí reálný provoz dostačující. Popište, co tedy bude potřeba na straně databáze změnit nebo rozšířit.
Komise
Kolář Dušan, doc. Dr. Ing. (UIFS FIT VUT), předseda
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT), člen
Kekely Lukáš, Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Lengál Ondřej, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rychlý Marek, RNDr., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
HLAVA, Jakub. Zpracování a ukládání IoT dat do relační databáze s využitím cloudových služeb. Brno, 2022. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2022-06-16. Vedoucí práce Hynek Jiří. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24979/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT24979,
    author = "Jakub Hlava",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Zpracov\'{a}n\'{i} a ukl\'{a}d\'{a}n\'{i} IoT dat do rela\v{c}n\'{i} datab\'{a}ze s vyu\v{z}it\'{i}m cloudov\'{y}ch slu\v{z}eb",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2022,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/24979/"
}
Nahoru