Detail práce

Abstraction of State Languages in Automata Algorithms

Bakalářská práce Student: Chocholatý David Akademický rok: 2021/2022 Vedoucí: Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D.
Název česky
Abstrakce Jazyků Stavů v Automatových Algoritmech
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

Prověřujeme možnosti použití různých abstrakcí jazyků konečných automatů pro optimalizaci automatových algoritmů používaných pro rozhodování založené na automatech. Zajímáme se o abstrakci jazyků stavů na množiny přijímaných délek slov nebo Parikovy obrazy, reprezentované jako semi-lineární množiny, a zkoumáme možnosti jejich využití k optimalizaci automatových konstrukcí odstraňováním stavů založeném na abstrakcích jejich jazyků. Předvádíme několik abstrakcí a pracujeme na optimalizaci jejich výkonu. Používáme dva běžné automatové problémy, synchronní produkt konstrukci a rozhodování prázdnosti průniku konečných automatů, jako operace pro experimentální vyhodnocení, na kterých testujeme naše optimalizace. Naše abstrakce jsou nicméně aplikovatelné na mnohé další typické automatové operace, například generaci doplňku aj. Provedené experimenty ukazují, že navrhované optimalizace podstatně zmenšují generovaný stavový prostor pro oba testované problémy.

Klíčová slova

konečné automaty, abstrakce jazyků stavů, SMT výpočty, konstrukce produktu, test prázdnosti, optimalizace výpočtu průniku, redukce stavového prostoru, délková abstrakce, Parikovy obrazy, mintermizace

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
13. června 2022
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby

V porovnaní s jednoduchou metódou výpočtu synchonného produktu sú metódy založené na abstrakcii pomalšie, máte nejaké návrhy ako by sa tieto metódy dali ešte zrýchliť?

Komise
Vojnar Tomáš, prof. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), předseda
Grézl František, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Peringer Petr, Dr. Ing. (UITS FIT VUT), člen
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
CHOCHOLATÝ, David. Abstraction of State Languages in Automata Algorithms. Brno, 2022. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2022-06-13. Vedoucí práce Holík Lukáš. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/25013/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT25013,
    author = "David Chocholat\'{y}",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Abstraction of State Languages in Automata Algorithms",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2022,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/25013/"
}
Nahoru