Nabídka programů

Inteligentní zařízení

Prezenční 2 roky Zakončeno titulem Ing.

V rámci specializace Inteligentní zařízení se seznámíte s návrhem a tvorbou chytrých zařízení, která umějí získávat údaje ze svého okolí, zpracují je a řízeně do tohoto prostředí zasahují. Studijní náplní jsou základy fyziky, senzoriky, teorie řízení, bezpečnosti, komunikace a  vdechnutí inteligence těmto hardwarovým jednotkám. Inteligentní zařízení jsou všude kolem nás - kdo je bude umět navrhovat a porozumí jim, ten nalezne zcela bez problému uplatnění nejen v menších firmách, které zabývají vývojem těchto technologií, ale taktéž v mezinárodních společnostech věhlasných jmen.

1. ročník

V prvním ročníku se seznámíte s předměty, které se týkají nutných základů pro porozumění inteligentním zařízením - konkrétně s architekturami výpočetních systémů, umělou inteligencí, ukládáním a zpracováním dat, fyzikální optikou a paralelizací. K tomu přibudou teoretické předměty, které utvářejí odborný profil inženýrského absolventa.

Společný základ programu

Společný základ programu tvoří předměty, které Vám dají znalosti důležité pro všechny inženýry v IT:

  • Architektury výpočetních systémů Vás naučí uvažovat o tom, jak Váš kód poběží na moderních výpočetních platformách, jak myslet při programování tak, abyste využili zdrojů co nejefektivněji, tj. aby Vaše aplikace využila co nejlépe výkonu moderních platforem, efektivně využila paměťové prostředky systému a byla také efektivní, pokud jde o spotřebovanou energii.
  • Funkcionální a logické programování Vás naučí, že ač je klasické imperativní programování velmi široce užívaným paradigmatem a má velmi blízko k implementaci na strojové úrovni, existují i jiné přístupy, které Vám přinesou nový pohled na některé klíčové problémy a pomohou získat jejich neotřelá a často efektivnější řešení.
  • Moderní trendy informatiky (v angličtině) potřebujete znát, abyste viděli, kam se vyvíjí obor a co lze za pár let očekávat v praxi.
  • Paralelní a distribuované algoritmy je předmět, který Vám ukáže zákonitosti, limity a úskalí paralelních a distribuovaných algoritmických řešení a s tím spojených synchronizačních mechanismů, bez nichž při řešení řady komplexnějších problémů stěží uspějete.
  • Statistika a pravděpodobnost je pravou rukou každého inženýra, zpracovat číselné výsledky experimentů nebo data získaná při běhu Vaší aplikace, analyzovat je a získat z nich poučení pro další rozhodnutí je téměř jeho denním chlebem.
  • Teoretická informatika ukazuje hranice možností informatiky přes formální jazyky a matematické modely výpočtu. Jen tak dokážete porozumět tomu, jestli Váš problém je vůbec řešitelný a pokud ano, s jakými zdroji a jakými prostředky to lze dokázat.
  • Ukládání a příprava dat, zejména těch velkých, a získávání znalostí z nich, je umění užitečné pro každého informatika. Je to jeden z klíčových aspektů, které silně ovlivňují efektivitu mnohých řešení a aplikací.
  • Umělá inteligence a strojové učení je předmět, kde poznáte, jak naučit počítače rozumět našemu světu a přinutit je řešit problémy, které jsou pro člověka sice snadné, ale pro algoritmický stroj těžko zvládnutelné.

Všechny své vědomosti předají
a v těžkých chvílích vás podrží

Předchozí Následující

Pojďte na FIT!

Přihláška

Nahoru