Zpráva z FIT

Dne: 1. března 2024

Specializace Počítačové vidění, 2 diplomy i nespoutaná severská krajina. O tom všem je Double Degree ve Finsku

[img]

Samuel Repka studuje na Fakultě informačních technologií navazující magisterský program "Informační technologie a umělá inteligence" se specializací Počítačové vidění. Aktuálně je v posledním, druhém ročníku, studia, který jako účastník Double Degree programu s Lappeenranta University of Technology (LUT) tráví ve Finsku. Když zvažoval možnost vycestovat za studiem do zahraničí, finská Lappeenranta byla pro něj jasnou první volbou. "Jiné možnosti ve mně nerezonovaly tak, jako Double Degree. Líbilo se mi, že tento program se poprvé uskuteční mezi FIT VUT a LUT. První pokusy jsou v jistém smyslu výjimečné a já chtěl být u toho," upřesňuje Samuel.

[img]
Kampus Lappeenranta University of Technology. foto: lut.fi

Double Degree program FIT a LUT

Spolupráci s finskou LUT navázala Fakulta informačních technologií v roce 2022. Double Degree program je společný studijní program Vysokého učení technického a druhé zahraniční vysoké školy, v tomto případě finské LUT, v rámci magisterské specializace Počítačové vidění. Unikátní kombinace předmětů z obou institucí má za cíl prohloubit znalosti v oblasti daného programu. Samuel Repka se v rámci ročního pobytu ve Finsku věnuje zejména analýze dat a tvorbě modelů. Kromě rozšíření expertizy, a při splnění všech podmínek, získání dvou magisterských diplomů, si odnese i zkušenost z jiného studijního prostředí. 

"Systém je tady trochu jiný než v České republice. Známky jsou od 5 do 1, přičemž 5 je nejlepší. Semestr je rozdělen na dvě části, kterým se říká periody. Kurzy trvají různě dlouho, od jedné do čtyř period. Velký důraz je kladen na průběžnou práci studenta. V téměř každém předmětu máme cvičení a navíc týdenní domácí úkoly. A pak je tu závěrečný projekt. Obtížnost takového režimu velmi záleží na předmětu, ale v konečném důsledku se projeví přinejmenším v učení na zkoušky. V porovnání s FIT jsou tu však jednodušší projekty," vysvětluje student s úsměvem a pokračuje v popisování rozdílu mezi oběma zeměmi. "Z mého pohledu je zde život klidnější než v Brně. Všude jsou stromy. Lappeenranta je u krásného jezera. Auta tu jezdí pomalu (protože půl roku je silnice pokrytá ledem). Mně osobně se tu moc líbí. Samozřejmě se tu konají i společenské akce. Je tu spousta lidí z jiných zemí, což je samo o sobě velmi zajímavá zkušenost. A všude jsou sauny, na což si člověk velmi rychle zvykne."

[img]

Jezero Saimaa približně 100 km od Lappeenranty. foto: Samuel Repka

Obavy? Bez těch to asi nejde, ale studium v zahraničí za to stojí

Každé zásadní rozhodnutí je doprovázeno řadou otázek a nejinak je tomu i v případě zvažování studijního pobytu v zahraničí. Zvládnu se aklimatizovat na život v jiné zemi? Nezvrtne se něco organizačně? Zvládnu dlouho zimu a odloučení od svých blízkých? Obavy se v tomto případě nenaplnily, a ty co ano, se daly vyřešit. "Velmi příjemné bylo zjištění, že lidé na obou univerzitách jsou velmi vstřícní a díky nim bylo řešení problémů opravdu snadné," pochvaluje si. 

Všechno má svá pro a proti, ale studium v zahraničí vám dá jiný pohled na svět. Poznat jiné kultury a lidi z úplně jiných částí světa je k nezaplacení. 

 

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-03-06T15:30:26

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru