Zpráva z FIT

Dne: 3. října 2023

Přinášíme kompletní program letošní Noci vědců na FIT VUT. Startuje v pátek 6.10. v 18:00

[img]

Již v pátek 6. 10. 2023 v 18:00 se otevřou brány naší fakulty návštěvníkům Noci vědců, tentokrát na téma tajemství. Na co se můžete těšit?

Dark web - temná zákoutí internetu
KDE: C304

Jak vypadá internet dnešní doby a co všechno na něm lze najít? Jaké jsou moderní techniky a nástroje pro monitorování aktivit a obsahu na temném webu?  Ukážeme vám, jak je možné, že na internetu existují místa, kde probíhají obchody s nezákonnými látkami či jiným závadným obsahem a dále také jak se moderní svět forenzní analýzy staví k problematice temného webu, jeho obsahu, aktivitám a osobám na něm aktivních.

Budete se moci podívat na naše aktuální výzkumné zaměření a výsledky v oblasti sledování aktivit na temném webu, podrobněji porozumět co to vlastně temný web je a jak funguje a případně se zeptat na jakékoliv vlastní otázky. Součástí je i živá ukázka aplikací aktivních na temném webu, to vše pod taktovkou výzkumné skupiny NES@FIT.

Deepfakes - interaktivní ukázka
KDE: A222

V této interaktivní ukázce vás výzkumná skupina Security@FIT seznámí se syntetickými médií - ukážeme a vysvětlíme vám fenomén Deepfakes a jeho bezpečnostní problémy. Deepfakes je v dnešní době populární pojem, ovšem jen málokdo přesně ví, co přesně deepfakes jsou a jaké hrozby pro nás představují. Proto tuto relativně novou technologii aktivně zkoumáme.

  • Jak se deepfakes tvoří?
  • Jakým způsobem  fungují nástroje pro syntézu řeči a obličejů?
  • Nakolik je syntetická kopie hlasu podobná originálu? 
  • Jak je složité vydávat se za někoho jiného?
  • Kterým nástrahám v prostředí internetu se vyvarovat?

Tajemství obrany proti škodlivým softwarům
KDE: C228

Virtuální svět může být někdy opravdu nepřehledná džungle, kde nikdy nevíte, na koho a s jakými úmysly můžete narazit. Ale nezoufejte, reverzní kompilace přichází na pomoc. Je to jedna z disciplín reverzního inženýrství, kterému se na FIT věnuje i Výzkumná skupina formálních modelů. Reverzní inženýrství může sloužit ke vznešeným i méně vznešeným účelům. Jedna z jeho podoblastí, reverzní kompilace se uplatňuje zejména v boji proti malware (škodlivému software).

Dokáže rychle odhalit a pochopit kód neznámého programu a odhalit jeho záměr. Naši odborníci vám předvedou, jak se taková reverzní kompilace implementuje a co za nástroje je v ní uplatněno. Na konkrétní ukázce jazyka C a drobných příkladech potom ukáží, jak pracuje v reálu.

Řízení dronů v rozšířené realitě
KDE: O104

Rádi byste létali, ale bojíte se výšek? Tento zážitek si můžete vychutnat, aniž byste odlepili paty od země. Jediné co, tak musíte přijít k nám na fakultu. Ukážeme vám inovativní uživatelská rozhraní pro interakci s drony a jejich řízení si můžete vyzkoušet v rozšířené realitě pomocí brýlí HoloLens 2 a mobilní aplikace pro vizuální komunikaci mezi pilotem dronu a velitelem zásahu.

Další varianty toho, jak mohou uživatelská rozhraní vypadat, vám naši odborníci z Robo@FIT ukáží formou videoprezentace.

Tak kdo si v pátek večer zalétá?

Hry a hádanky pro bystré hlavy
KDE: A218

Základem každého odvětví informatiky je matematika. Informatikům pomáhá řešit velmi složité problémy, jako jsou např. logické důkazy či verifikace programů. Ale může to být i zábava? Rozhodně může. Naši výzkumníci ze výzkumné skupiny Verifit si pro vás připravili:

  • logické hádanky,
  • počítačovou hru zaměřenou na základy algoritmizace, 
  • hru v internetovém prohlížeči na procvičení regulárních výrazů. 

A pro ty z vás, kteří umí programovat, je připravena hra na hledání chyb v kódu.

Úspěšní řešitelé/ky  se mohou těšit na odměnu.

JShelter - co všechno je možné o vašem webovém prohlížeči zjistit a jak se lze bránit?
KDE: C304


Jaká tajemství se skrývají za zobrazenou reklamou ve webovém prohlížeči a jiných aplikacích? Touto problematikou vás v krátké demonstrační přednášce provedou výzkumníci ze skupiny NES@FIT. Vše budete mít možnost si i sami pod vedením vyzkoušet. Podíváte se na rozšíření webového prohlížeče JShelter, jehož funkcí je zlepšení bezpečnosti a soukromí při vyhledávání na internetu, a které je vyvíjeno i na naší univerzitě. 

FabLab
KDE: ulice Božetěchova před recepcí

Už jste někde narazili na kamion FabLab a říkali si, co se v něm asi odehrává?

Tak už nemusíte hádat! Dorazte na Noc vědců na Fakultu informačních technologií, kde bude pro vás otevřen. A ať víte, do čeho jdete, FabLab je výrobní technologií nadupaný kamion, který umí kreativní digitální projekty překlopit do hmatatelné podoby. 

Můžete si vyzkoušet práci s 3D tiskárnami, robotickým ramenem, plottery či laserovou řezačkou.  FabLab už jede a zábavu veze. Tak spěchejte na FIT, ať vám neujede.

Virtuální realita v psychoterapii s biofeedbackem
KDE: chodba komplexu O v 1. NP

Napadlo Vás někdy, že ve virtuální realitě nemusíme jen světelným mečem rozbíjet kostičky nebo ukazovat v automobilce interiér auta? Co ji využít na ušlechtilejší účely? Budete mít možnost si zkusit roli terapeuta a pacienta, kteří společně procházejí traumatizujícím virtuálním zážitkem (pro vás jen mírně:). Tak chcete se bát? A zajímá vás,co to s vaším tělem přesně dělá? Míru vašeho strachu totiž dokážeme změřit.

Workshop 3D tisk
KDE: Open Space

Popusťte uzdu svojí kreativitě a vyrobte si vlastní prototyp na 3D tiskárně. A ani na tomto workshopu to nebude bez nádechu tajemství. Budete-li šikovní, odnesete si vlastnoručeně navrženou a na 3D tiskárně vytištěnou schránku s tajemstvím.

Workshopy jsou koncipované pro 11 osob, jsou přístupné do naplnění kapacity a připravili jsme je pro vás ve dvou bězích:

Workshop 1:  18:00 - 19:00
Workshop 2:  19:15 - 20:15

Obsah workshopů - návrh a tisk 3D prototypu, ukázka modelování trojrozměrného objektu. Po ukončení workshopů budete mít volný přístup do expozice, 3D tisk bude v provozu a můžete se také potěšit audiovizuální výstavou projektů naší fakulty.

Prohlídka areálu fakulty s architektem

Jak se žilo za zdmi kartuziánského kláštera  ze 14. století a jak to jde dohromady s výzkumnými laboratořemi jednoho z nejprogresivnějších vědních oborů na světě?

Náš fakultní areál je hodnocen jako jeden z nejkrásnějších na světe. A že zcela právem, se můžete přesvědčit také ve 3D prohlídce. Zažít architektonickou a historickou krásu FIT naživo a navíc s architektem, který stojí za jeho rekonstrukcí, je však k nezaplacení. Nahlédnete do prostor, které jsou běžně nepřístupné a dozvíte se, co se zde odehrávalo dávno před tím, než se zde usídlila Fakulta informačních technologií. 

Prohlídku vám nabídneme ve dvou bězích, se startem na nádvoří u kašny s kachničkami v 18:00 a v 19:30.

Hesla a jejich lámání
KDE: O205

Jak moc bezpečná jsou vaše hesla? Záleží na jejich délce, komplexitě, ale zejména způsobu jejich uložení (jinak je heslo zabezpečeno v uzamčeném wordovském dokumentu a jinak zase v Bitcoinové peněžence). 

Zasvětíme vás do problematiky lámání hesel, tedy tajemstvích chránících vaše data před ostatními. Proces lámání hesel vám ukážeme  na speciálním serveru vybaveném výkonnými grafickými kartami a můžete se těšit i na unikátní ukázku výkonného hardware dedikovaného na lámání hesel, poutavý výklad k problematice obnovy hesel, heslotvorby a soukromí na internetu všeobecně od těch největších es v oboru. 

Sami si vyzkoušíte nástroje pro lámání hesel přímo v naší laboratoři. Naši odborníci z NES@FIT dokáží jakékoliv vámi vymyšlené heslo rozlousknout na počkání. To je výzva. Chopíte se jí?

NXP Semiconductors - umělá inteligence ve vestavěných zařízeních
KDE: mezi A218 a A222

Přijďte se ke stánku NXP Semiconductors podívat na ukázku nejnovějších trendů umělé inteligence na vestavěných zařízeních. Detekce a rozpoznání obličeje, ovládání rozhraní za pomocí hlasu nebo gest a další, vše offline přímo na mikrokontroleru, akcelerátoru neuronových sítí nebo na mikroprocesoru.


Muzeum výpočetní techniky

Jak vypadaly IT technologie v dobách minulých? Tak na to se můžete podívat v našem malém milém muzeu. 

Nachází se zde téměř padesát různých počítačů, doplňuje je asi třicítka dobových periferních zařízení, kromě toho expozice zahrnují dalších asi 60 drobných exponátů.  Nejstarším exponátem je mechanický kalkulátor z 50. let. Přijďte se na vlastní oči přesvědčit, jak obstála česká produkce s tou soudobou zahraniční či jak velkým technologickým vývojem prošla po současnost. Odhalte tajemství a historii výpočetní techniky.

A ať se vám za námi v pátek lépe cestuje, byla zřízena speciální linka MHD pro Noc vědců. Pro účastníky akce je zdarma a její jízdní řád naleznete zde.

S kým se v pátek večer potkáme?

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2023-10-18T13:11:45

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru