Newsletter FIT 15. 3. 2019

Týdenní krátký přehled zpráv ze života fakulty -
novinky, aktuality a události z FIT, odkazy
na zajímavé články, pracovní stáže apod.

Mezinárodní projekt DigiSaw v Brně: Výzkumníci z FIT pomáhají zrychlit vyhodnocování dat

High-tech inovace zvyšují výnosy i v tak tradičním odvětví, jako je dřevařství. Staví na nich také finský projekt DigiSaw, který se zabývá vizuálním a rentgenovým průzkumem vytěženého dřeva. Se zpracováním dat, které skenery v pilách sbírají, budou v následujících měsících pomáhat brněnští výzkumníci. Jeden z hlavních mozků projektu, Tuomas Eerola, jej totiž přijel zdokonalovat na Fakultu informačních technologií. Více se dozvíte v reportáži Českého rozhlasu Plus.

UnIT Brno 2019: 24hodinový hackathon na FIT

Nenechte si ujít UnIT - hackathon organizovaný studenty pro studenty ve spolupráci s fakultou a lídry na trhu. Přijďte si 12. dubna vyzkoušet, jste-li schopní vyřešit problém z praxe za 24 hodin, a to v jedné ze čtyř kategorií: big data, image processing, backend a augmented reality. Celková hodnota cen v soutěži přesahuje 170 tisíc korun. Registrace bude otevřena do 31. 3., více informací najdete ZDE.

Excel@FIT: Nebojte se ukázat svůj potenciál, deadline přihlášek se blíží

Ještě příští týden mají studenti možnost přihlásit se na Excel@FIT, studentskou konferenci inovací, technologií a vědy v IT. Ta se uskuteční na FIT 25. dubna, registrovat se a odevzdat svůj článek mají studenti možnost do 24. března. Mohou tak získat zpětnou vazbu od akademických pracovníků, odborníků z průmyslu i svých kolegů, potkat se zajímavými lidmi, načerpat inspiraci a nabrat zkušenosti a případně také získat hezkou finanční odměnu.

Mezinárodní letní škola IT na FIT

V druhé polovině července se na Fakultě informačních technologií uskuteční první ročník mezinárodní letní školy BISSIT (Brno International Summer School in Information Technology). Zájemcům z celého světa nabídne kurzy z oblasti interaktivních aplikací, strojového učení a programování robotů. Účastníky čekají od 15. – 31. července teoretické i praktické semináře, ale také návštěvy technologických společností či neformální výlety na zajímavá místa. Registrace běží do 15. dubna, více informací najdete ZDE.

Profesor Neil C. Rowe na FIT uvede čtyři přednášky

Od 18. do 29. března bude hostem FIT profesor Neil C. Rowe, odborník na dolování dat, digitální forenzní analýzu a cyberwarfare z U.S. Naval Postgraduate School, Monterey, California. Nenechte si ujít jeho otevřené přednášky:

  • Research on the Information Security in the Computer Science Department, U.S. Naval Postgraduate School
  • Empirical Digital Forensics for Drive Associations
  • Research on Empirical Digital Forensics at the Naval Postgraduate School
  • Machine Learning and Big Data Research on Anomaly Identification

Více informací ZDE.

Experiment ARTable v robotické laboratoři

Chcete si vyzkoušet, jak se dá naprogramovat kolaborativní robot pomocí interaktivního stolu? Jak je možné takového robota naprogramovat i pomocí brýlí pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens? Neváhejte se přihlásit na experiment výzkumné skupiny Robo@FIT, která se právě takovou interakcí člověka s robotem zabývá. Experiment bude probíhat příští týden v robotické laboratoři O104 v CVT. Zapsat se na něj můžete v této tabulce.

Hádanky a hlavolamy U Kachničky

V pondělí 18. března se U Kachničky uskuteční další z řady zajímavých soutěžních akcí, která zapojí mozkové závity účastníků při luštění různorodých hádanek a hlavolamů. Zúčastnit se můžete sami, nebo v až čtyřčlenných týmech, které zaregistrujete na místě. Začíná se v 17 hod., více informací najdete ZDE.

Často mi říkají, že vypadám jako Večerníček, směje se jednokolkař Ondrej Kondek

Nenechte si ujít poslední vydání časopisu Události na VUT. Najdete v něm například rozhovor se studentem prvního ročníku FIT, Ondrejem Kondekem. Ten se už šestým rokem na své jednokolce věnuje disciplíně trial, která spočívá v přeskakování překážek, a patří v tom k nejlepším na světě. Loni se mu na mistrovství světa v Jižní Koreji podařilo získat v jeho kategorii stříbrnou medaili a celkově se umístil desátý. Rozhovor najdete na straně 56.

Nahoru